Η ΝΕΑ ΜΑΣ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ FACEBOOK

Γίνετε Φίλοι μας στο facebook
Καλωσορίσατε στην επίσημη σελίδα των Ελλήνων του Dortmund * * * Όλο και περισσότεροι φίλοι ξαναβρίσκονται ύστερα από χρόνια χάρη στη διαδικτυακή γέφυρα επικοινωνίας που δημιουργήσαμε.

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΤΟΥ DORTMUND

Η Ενορία των Αγίων Αποστόλων πριν τη μεγάλη ανακαίνιση.

Η παρουσία των πρώτων Ορθοδόξων Ελλήνων στα γεωγραφικά όρια της Ενορίας μας απαντάται στις αρχές της δεκαετίας του 1950, οκτώ περίπου χρόνια πριν την έναρξη του οργανωμένου μεταναστευτικού ρεύματος.
Τους αδελφούς μας αυτούς θεωρούμε ως απαρχή της Ορθοδόξου παρουσίας στην ευρύτερη περιοχή. Περί τα τέλη της δεκαετίας αυτής, με την αύξηση των Ελλήνων μεταναστών, υπήρχαν ήδη περιοδεύοντες ιερείς που εξυπηρετούσαν τις πολυποίκιλες πνευματικές ανάγκες. 

Σταθμός για την ίδρυση της Ενορίας μας στάθηκε η απόφαση του τότε Αρχιμανδρίτη  (νυν Επισκόπου Ολύμπου) Ανθίμου Δρακωνάκη να επιλέξει ως έδρα ιερατικής κατοικίας και να εγκατασταθεί μόνιμα στην πόλη του Ντόρτμουντ.
Από το 1961 μέχρι και το 1964 που ο π. Άνθιμος υπηρέτησε την ενορία μας, ως πρώτος Ιερέας -κάτοικος  του Ντόρτμουντ επωμίσθηκε την ευθύνη να θέσει τις βάσεις λειτουργίας της Ενορίας και να εξασφαλίσει τους πρώτους λατρευτικούς χώρους.

Στις 5 Φεβρουαρίου 1963, παράλληλα, με ιδρυτικό Πατριαρχικό και Συνοδικό Τόμο αλλάζει το εκκλησιαστικό καθεστώς της περιοχής και ιδρύεται η ΙεράΜητρόπολις Γερμανίας και ΕξαρχίαΚεντρώας Ευρώπης. Ενώ δηλαδή μέχρι τότε η Γερμανία ανήκε εκκλησιαστικά στην Μητρόπολη Θυατείρων,  πλέον είναι ξεχωριστή Μητρόπολη του Οικουμενικού Θρόνου, για την καλύτερη οργάνωση και διοίκηση των Ορθοδόξων, η παρουσία των οποίων ήταν ήδη πολυάριθμος.

Έτσι, ο νέος Μητροπολίτης Γερμανίας κυρός Πολύευκτος αναδιοργάνωσε και τα γεωγράφικά όρια των ενοριών που ήταν ασαφή, και μετά την αποχώρηση του π. Ανθίμου ανέθεσε στον νεοχειροτονηθέντα πρεσβύτερο Τηλέμαχο Μαργαρίτη την περαιτέρω διοργάνωση της  Ενορίας Αγίων Αποστόλων Ντόρτμουντ. Ο τελευταίος διηκόνησε την ενορία επί σχεδόν 41 χρόνια (λίγες μέρες πριν το 1965 έως τέλος Οκτωβρίου του 2006).

Η Ενορία μας δυστυχώς δεν κατάφερε ακόμη να αποκτήσει δικό της Ιερό Ναό. Όμως, χάρη στις αδελφικές και θυσιαστικές ενέργειες του Ευαγγελικού πάστορα Heinrich Brügemann από την άνοιξη του ´68 μας παραχωρήθηκε από την Ευαγγελική Εκκλησία η σταθερή φιλοξενία στον Ιερό Ναό που εκκλησιαζόμαστε. Έτσι πλέον δεν μεταφερόμαστε από αίθουσα σε αίθουσα και από ναό σε ναό. Τους ευχαριστούμε θερμά για την έμπρακτη στήριξη που μας παρέχουν!

Η εποχή που το πλήρωμα της Ενορίας μας αριθμούσε περισσότερους από 20.000 οικονομικά ισχυρούς ενορίτες, που ήταν η έδρα Προξενείου και που δεν υπήρχε σκιά κρίσης παρήλθε. Αν και παρουσιάστηκαν δύσκολα νέα φαινόμενα, όπως αυτά της μαζικής ανεργίας, της γήρανσης του ακμαίου ελληνικού δυναμικού, της μεγάλης παλινόστησης που καθιστούν την λειτουργία της Ενορίας μας πιο δυσχερή, δεν παύουμε να ελπίζουμε πως έστω και έτσι οι Έλληνες πιστοί θα αποκτήσουν ένα Ναό αντάξιο της πίστης και της παράδοσής τους!


Εικόνες από την ανακαίνιση της Ενορίας των Αγίων Αποστόλων στο Dortmund,
μπορείτε να δείτε εδώ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: