Η ΝΕΑ ΜΑΣ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ FACEBOOK

Γίνετε Φίλοι μας στο facebook
Καλωσορίσατε στην επίσημη σελίδα των Ελλήνων του Dortmund * * * Όλο και περισσότεροι φίλοι ξαναβρίσκονται ύστερα από χρόνια χάρη στη διαδικτυακή γέφυρα επικοινωνίας που δημιουργήσαμε.

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Τι είναι το «Halloween» και γιατί γιορτάζεται στις 31 Οκτωβρίου;

Ακούγοντας τη λέξη «Halloween», έρχεται στο μυαλό όλων μας εκείνη η φωτισμένη κολοκύθα με τα «σκιστά» μάτια και το απειλητικό χαμόγελο που σκορπά τον τρόμο. Λίγοι, όμως, γνωρίζουν τι πραγματικά είναι τοHalloween, ποιος κρύβεται πίσω απ' αυτό και από πού κρατά η σκούφια του.

Τι είναι ακριβώς το Halloween;

Το Halloween, λοιπόν, είναι μία γιορτή -κυρίως στη Βόρειο Αμερική- που γιορτάζεται τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, τα μικρά παιδιά μεταμφιέζονται σε κάτι «τρομακτικό» -φωτισμένες κολοκύθες, ανθρώπινοι σκελετοί, χαρούμενα φαντάσματα, μάγισσες καβάλα σε σκούπες κ.α.- και πηγαίνουν σε σπίτια τραγουδώντας στους νοικοκύρηδες και μαζεύοντας γλυκά (ενέργεια γνωστή και ως "trick or treat") για την ανάπαυση των ψυχών. Λόγω του χαρακτήρα της γιορτής αυτής, μπορεί πολύ εύκολα να ταυτιστεί με τις απόκριες αλλά διαφοροποιείται αρκετά λόγω της «μυστικιστικής χροιάς» που διαθέτει.


Γιατί, όμως, λέγεται Halloween και με τι ακριβώς συνδέεται;

Η ρίζα της λέξης προέρχεται από το «All-hallow-even», το βράδυ, δηλαδή, πριν την ημέρα των Αγίων Πάντων (All Hallows Day) που γιορτάζεται την 1η Νοεμβρίου στις καθολικές χώρες.
Το Halloween έχει να κάνει με την υπερφυσική δραστηριότητα και πολλές παραδόσεις θέλουν την ημέρα αυτή να είναι μία από τις λίγες που μπορεί να πετύχει κανείς επαφή με τον κόσμο των πνευμάτων. Πιστεύουν, επίσης, ότι είναι η μέρα που η μαγεία -και γενικότερα όλες οι υπερφυσικές δραστηριότητες- είναι στο ζενίθ. Πιστεύεται ότι οι ψυχές των ανθρώπων που πέθαναν κατά τη διάρκεια του έτους ψάχνουν να μπουν σ' ένα σώμα για να κερδίσουν την αθανασία. Οι ζωντανοί από την πλευρά τους, ντυμένοι με παράξενα κοστούμια και κάνοντας θόρυβο, προσπαθούν να φοβίσουν και να διώξουν τα πνεύματα. Οι χριστιανικές οργανώσεις αντιδρούν, θεωρώντας ότι το έθιμο έχει ειδωλολατρικές ρίζες και σατανιστική χροιά. Το Βατικανό, ωστόσο, το βλέπει σαν ένα «παιδικό παιχνίδι» και γι' αυτό το συγχωρεί.

Σήμα κατατεθέν;

Μα φυσικά αυτό ακριβώς που μας έρχεται πρώτα απ' όλα στο μυαλό ακούγοντας τη λέξη Halloween, τα φαναράκια φτιαγμένα από πραγματικές κολοκύθες, στις οποίες υπάρχουν χαραγμένα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, συνήθως τρομακτικά.

Από πού προέρχεται το Halloween;

Τη γιορτή έφεραν στην Αμερική ιρλανδοί μετανάστες κάπου στα μέσα του 19ου αιώνα. Ωστόσο, το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες του στους παλιούς Ιρλανδικούς μύθους, σύμφωνα με τους οποίους, ένας τεμπέλης αλλά πολύ έξυπνος αγρότης, ο Τζακ, κατάφερε να ξεγελάσει και να παγιδεύσει το διάβολο με ένα σταυρό. Ο Τζακ αρνήθηκε να απελευθερώσει το διάβολο μέχρι να καταλήξουν στην εξής συμφωνία: Όταν πεθάνει ο Τζακ, ο διάβολος να μην τον αφήσει να μπει στην κόλαση. Πεθαίνοντας, λοιπόν, ο Τζακ, η συμφωνία τηρήθηκε και έτσι δεν μπορούσε να πάει στην κόλαση. Από τότε, ο «πεθαμένος» αγρότης, φτιάχνει αυτά τα φαναράκια, βάζει ένα κερί μέσα τους και περιπλανάται σε όλη τη Γη για να βρει ένα μέρος να αναπαυθεί…


Ποιοι επωφελούνται ουσιαστικά από τη γιορτή αυτή;


Τη μέρα αυτή περιμένουν πώς και πώς οι ζαχαροπλάστες της Αμερικής. Ο τζίρος σε γλυκά και ζαχαρωτά την ημέρα του Halloween υπερβαίνει κατά πολύ τον αντίστοιχο των Χριστουγέννων, του Αγίου Βαλεντίνου και του Πάσχα. Οι άνθρωποι του κινηματογράφου, επίσης, εμπνέονται σε πολλές περιπτώσεις από το Halloween. Εκτός από τις ταινίες τρόμου, αρκετές άλλες έχουν για φόντο τους τη βραδιά του Halloween, από τη βουβή κωμωδία του 1904 «Halloween Night at the Seminary», ως την πρόσφατη παρωδία «Scary Movie». Ταινία αναφοράς για τη γιορτή παραμένει το θρίλερ τρόμου «Halloween», παραγωγής 1978, του «μετρ» Τζον Κάρπεντερ, με πρωταγωνιστές τους Ντόναλντ Πλέζανς και Τζέιμι Λι Κέρτις.

Πηγή: www.foititelia.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: