Η ΝΕΑ ΜΑΣ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ FACEBOOK

Γίνετε Φίλοι μας στο facebook
Καλωσορίσατε στην επίσημη σελίδα των Ελλήνων του Dortmund * * * Όλο και περισσότεροι φίλοι ξαναβρίσκονται ύστερα από χρόνια χάρη στη διαδικτυακή γέφυρα επικοινωνίας που δημιουργήσαμε.

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Η Χριστουγεννιάτικη Πυραμίδα - Die Weihnachtspyramide



Γράφει η Ευδοκία Δαβυτίδου

Ποιό είναι αυτό το χριστουγεννιάτικο στολίδι στην Kampstraße που μοιάζει με πυραμίδα και στην κορφή του έχει έναν έλικα και ποια είναι η ιστορία του;

Το βλέπουμε σχεδόν κάθε χρόνο στην πόλη μας αλλά αναρωτηθήκαμε ποτέ ποιά η σημασία του;

Η πόλη ντύνεται τα γιορτινά της και σε λίγες μέρες, θα ανοίξει και επίσημα η “Χριστουγεννιάτικη Αγορά” του Ντόρτμουντ, που μοιάζει με χριστουγεννιάτικο παραμύθι. Εδώ θα ξεχάσουμε για λίγο τα προβλήματα και τις λύπες μας και θα ντυθούμε τα χρώματα της γιορτής... Θα επιστρέψουμε ξανά στα παιδικά μας χρόνια και θα θυμηθούμε όλα όσα μάς μάγευαν ...

Περπατώντας μέσα στο κέντρο κάποια στολίδια, μεγάλα και μικρά, είναι ήδη έτοιμα και το μόνο που περιμένουν είναι να ανάψουν τα φώτα τους. Έτσι περάσαμε δίπλα από τη Χριστουγεννιάτικη Πυραμίδα και ο Παναγιώτης με ρώτησε.. Από που να ξεκίνησε άραγε αυτή η κατασκευή;.. Έτσι το ψάξαμε λίγο και είπαμε να μοιραστούμε μαζί σας τις πληροφορίες που συλλέξαμε.

Η Χριστουγεννιάτικη Πυραμίδα λέγεται πως έχει τις ρίζες της στην Οροσειρά Erzgebierge (στην Οροσειρά των ορυκτών) της Γερμανίας (που βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Τσεχίας). Είναι κάτι σανπρόγονοςτου χριστουγεννιάτικου δέντρου. Σαν έθιμο της περιοχής δεν σχετιζόταν μόνο με τα Χριστούγεννα αλλά και με άλλες γιορτές.

Μοιάζει με καρουζέλ με πολλά επίπεδα, άλλες φορές τέσσερα και άλλες οκτώ τα οποία περιέχουν από χριστουγεννιάτικα θέματα όπως τη σκηνή της Γέννησης, ως και πιο κοσμικά όπως σκηνές από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων που κατοικούσαν στην οροσειρά Erzgebirge. Στη μέση υπάρχει ένας στύλος που στηρίζει τα επίπεδα, τα οποία όσο ψηλώνει η πυραμίδα στενεύουν. Τα κεριά που βρίσκονται πάνω σε κάθε βάση με τη θερμότητα που αναδύουν περιστρέφουν τον έλικα που βρίσκεται στην οροφή κι αυτός με τη σειρά του περιστρέφει τα επίπεδα, άρα και τις φιγούρες. Πολλές φορές οι φιγούρες καθώς η βάση περιστρέφεται γίνονται σαν μικρή ταινία που λέει μια ιστορία.

Κάποιες φορές περιστρέφονται τα επίπεδα ενώ ο στύλος στη μέση παραμένει σταθερός. Πάνω εκεί υπάρχει ένα κεντρικό θέμα. Για παράδειγμα το Θείο Βρέφος, γύρω από το οποίο εξελίσσεται η ιστορία κατά την κίνηση των επιπέδων.

Την περίοδο του Μεσαίωνα ήταν παράδοση στη νότια και δυτική Ευρώπη οι οικογένειες να στολίζουν τα σπίτια τους με κλαδιά αειθαλών δέντρων, για να διώξουν την κακή διάθεση των σκοτεινού και κρύου χειμώνα. Στη νότια και ανατολική πάλι Ευρώπη για να πετύχουν το ίδιο άναβαν κεριά.

Τελικά η Χριστουγεννιάτικη Πυραμίδα ενοποίησε τις δύο παραδόσεις και έγινε τότε το σύμβολο των χριστουγεννιάτικων εορτασμών.

Το όνομα της ως Πυραμίδα το πήρε μετά την εκστρατεία του Ναπολέοντα στην Αίγυπτο στα τέλη του 18ου αιώνα, όταν εκείνος έφερε εικόνες από τις Πυραμίδες της Αιγύπτου.

Μια σημαντική εξέλιξη στη διάδοση της ήρθε το 1830 με την ανακάλυψη της κηροζίνης. Προηγουμένως, χρησιμοποιούνταν κυρίως ακριβά κεριά ή κραμβέλαιο. Καθώς λοιπόν τα μέσα για το φως και την περιστροφή έγιναν πιο φθηνά, η παράδοση διαδόθηκε εκτενέστερα.

Ο Αλμπερτ Άισταιν είχε τονίσει πως η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση. Στις χριστουγεννιάτικες δημιουργίες αυτό επιβεβαιώνεται..

Είναι τόσο αστείρευτη η φαντασία των ανθρώπων. Και όταν οι μεγάλοι φτιάχνουν στολίδια, συνήθως “επιστρέφουν” στην παιδική τους ηλικία. Τότε που αυτό που πιστεύαμε ήταν και αυτό που υπήρχε χωρίς την ανάγκη αποδείξεων και αναλύσεων.

Ας ευχηθούμε όλοι φέτος η ζωή σε αυτόν τον κόσμο, αλλά και η δική μας ζωή, να γίνει μια Χριστουγεννιάτικη Πυραμίδα.
Να την φτιάξουμε εμείς μια Χριστουγεννιάτικη Πυραμίδα.
Να τοποθετήσουμε στον κεντρικό σταθερό άξονά της την Αγάπη, που τέτοιες μέρες γιορτάζουμε την Προσωποιημένη Γέννησή της. Στα επίπεδα από κάτω ας βάλουμε την Ελπιδα, πως όλα μπορεί αύριο να αλλάξουν και την Πίστη πως όλα αύριο μπορούν και θα αλλάξουν. Αυτά τα επίπεδα θα γυρνάνε φωτισμένα με τα κεριά της υπομονής, των οποίων η φλόγα θα γυρίσει τον έλικα της Ζωής και εκείνη με τη σειρά της θα κινεί τις φιγούρες της Πίστης και της Ελπίδας. Και στο κέντρο όλων τώρα και πάντα θα είναι η Αγάπη.

Ας πετάξουμε το ρούχο της θλιψης, της απογοήτευσης και της παραίτησης που θέλουν κάποιοι να μας φορέσουν.. Τίποτα δεν είναι πιο δυνατό από την Αγάπη!

Καλές Γιορτές!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: